Hakkımızda

TAYRAŞ, Türkiye'de Atık Madeni Yağların mevcut en uygun teknolojilerle geri dönüşümünün sağlanarak katma değeri yüksek baz yağlar üretilmesi amacıyla 2011 yılında kurulmuştur.

TAYRAŞ Atık Madeni Yağ Rafinerisi’nin kurulumunda proje ve tasarım aşamasından itibaren, önemli uluslararası araştırma ve işbirlikleri ile bu alandaki mevcut En İyi Teknolojinin Türkiye’ye kazandırması hedeflenmiştir.

Teknolojinin tedarikçisi, bir Amerikan teknoloji tasarım ve mühendislik şirketi olan Sequoia Energy & Environment'dir. Teknoloji ekipmanları ABD, Hindistan, Almanya ve Hollanda ve Türkiye'de üretilmiştir. TAYRAŞ’ın profesyonel mühendislik ekibi tedarik, geliştirme, kurulum ve devreye alma süreçlerinde önemli bir tecrübe edinmiştir.

Rafineri inşaatı 2018 yılında başlanmış, kurulumu Nisan 2021’de tamamlanmıştır.

TAYRAŞ’ın kuruluş düşüncesi,  mevcut en ileri yeniden rafinasyon teknolojisini kullanarak, artan Fosil Yakıt üretiminin azaltılması, Madeni Yağ üretiminde teknolojinin çevresel faydalarından yararlanarak Atık Madeni Yağın uygun yüksek katma değerle ve düşük karbon ayak izi oluşumu ile Baz Yağa  dönüştürülmesidir.

rafineri4-mintrquote1

TAYRAŞ Rafinerisi’nin Atık Madeni Yağ işleme kapasitesi, 60.000 ton , Grup II Baz Yağ üretim kapasitesi 45.000 tondur. Türkiye'nin ilk Grup II Baz Yağ Rafinerisini kuran TAYRAŞ, bu alanda bir teknoloji lideridir.

Grup II Baz yağların dünyada kullanımı teknolojik ve çevresel nedenlerle artmaktadır. Grup I Baz Yağların Otomotiv sektörü madeni yağlarında kullanımının azalmaya devam etmesi ve beş yıl içinde bu sektörde tamamen kullanım dışı kalması beklenmektedir.

Atık Madeni Yağın rafinasyonu ile Atık Yağlardan kaynaklanan potansiyel çevresel zararları önlenir.  Rafinasyon sürecinde Atık Yağlar, katma değeri yüksek yağlamalarının ana unsuru olan Baz Yağ üretmek amacıyla hammadde olarak kullanır. Bu sayede, Atık Yağın Rafine Edilmesi, Türkiye'ye önemli ölçüde çevresel fayda sağlar ve Türk Ekonomisine de önemli bir gelir kazandırır.

TAYRAŞ, “Bağımsız Avrupa Madeni Yağ Üreticileri Birliği” (UEIL) ve “Avrupa İleri Dönüşüm Endüstrisi” (GEIR) gibi Avrupa Kuruluşlarında Türkiye'yi temsil eden tek Türk rafinerisidir.

Rafineri, Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca “Stratejik Yatırım” kapsamında değerlendirilmiştir.